قدرتمندترین ارتباط در بحران
چطور از یک سوراخ دوبار گزیده نشویم؟
روی این کره خاکی هیچ چیز قابل پیش بینی نیست. در عصرهای مختلف عصر شکار ،عصر کشاورزی، عصر صنعتی، تا به این عصر که در عصر اطلاعات هستیم آشفتگی ها، جنگ ها، تحولات و اتفاقات متفاوتی در طول تاریخ رخ داده است و هیچ زمان کسی نتوانست پیشبینی کند که چه اتفاقی در آینده رخ خواهد داد و الان هم که شاهد بحران کرونا هستیم و این بحران تمام دنیا را را درگیر کرده و شاید ترس و عدم اطمینان این روزها بیسابقه است. در فکر ، احساس و زندگی مردم ریشه دوانده در صحبت ها و چهره مردم نمایان شده است. ترس ها به حدی زیاد شده که در خانه مانده ایم و ارتباط ما با دنیای بیرون فقط از طریق رسانههای اجتماعی است.
میترسیم تا زنده بمانیم
از دو میلیون سال پیش تا الان تمام انسانها ترسیده اند. ترس یک حس غریزی است اگر اجدادمان نمیترسیدند الان من در حال نوشتن و شما در حال خواندن این مقاله نبودید.ترس به خاطر بقاست. ما بیشتر به دنبال مسائل و مشکلات و اشتباهات و جنبههای منفی زندگی هستیم تا از خودمان مراقبت کنیم.
مغز در مواجهه با مسائل سه راه حل دارد: ۱.فرار میکنیم ۲. میجنگیم ۳. پناه می بریم و مدام در تلاش هستیم که زندگیمان را حفظ کنیم و زنده بمانیم.
چرا هنوز سوار اتومبیلت میشوی؟
هر روز سوار اتومبیل مان می شویم در خیابان جاده و راه ها می رانیم ماشین هایی که آن طرف خط سفید یا خطوط زرد میرانند با سرعت ۶۰ تا ۷۰ کیلومتر در ساعت و بالاتر به سمت شما حرکت می کنند، راه تقسیم شده، قوانین رانندگی وجود دارد اما هر روز کسانی از این خطوط عبور می کنند و انسان های بی گناه را می کشند. درصد مشخصی از رانندگان یا در حال صحبت با تلفن همراه هستند یا پیامک ارسال میکنند یا خواب آلو هستند و یا مست هستند. این یک واقعیت است که سالیانه ۱.۴ میلیون نفر هر سال در سراسر جهان در حوادث رانندگی جان شان را از دست می دهد یعنی بیش از ۳۲۰۰ نفر در روز.
حادثه رانندگی من
شاید شما هم مثل من تجربه یک حادثه رانندگی را داشته اید . اولین و خدارا شکر آخرین تجربه تصادف را در ۲۲ سالگی داشتم با با ماشین برادرم در بزرگراه رانندگی میکردم که یک ماشین به سمت چپ یعنی به سمت من منحرف شد و حادثه وحشتناکی رخ داد هرچند خسارت جانی نداشت ولی اثر منفی بر روحیه من گذاشت. اما چند روز بعد دوباره رانندگی کردم و بعد آن دوباره برادرم ماشینش را به من قرض داد هرچند که ماشین قبلی هیچوقت مثل روز اولش نشد.
همینطور یکی از همکارانم چند ماه پیش تعریف می کرد که بعد از تصادف سختی که داشته دچار فوبیا شده و دیگر نتوانست رانندگی کند. چند هفته پیش وقتی کارم در دفتر شرکت تمام شد به همکارم پیشنهاد دادم تا او را به مقصدش برسانم اما گفت با ماشین خودش آمده تعجب کردم و خوشحال شدم نه به این دلیل که نباید مسیری را اضافه بروم، بلکه همکارم مدت ها بود به دلیل فوبیای بعد از حادثه رانندگی اش دیگر رانندگی نمیکرد . بله، با وجود ترس دوباره تجربه می کنیم. هنوز سوار اتومبیل میشویم و رانندگی می کنیم چرا؟ دلیلش کلمه دیگری است که صد برابر قدرتمندتر از ترس است و آن کلمه ی “ایمان” است.
احساسی قدرتمند تر از ترس
ایمان را نمی توانیم بیاموزیم بلکه با آن به دنیا می آییم، همان چیزی است که در زمان ترس و عدم اطمینان به داد ما می رسد و اگر وجود نداشت هزاران بار تا به الان نابود شده بودیم. ایمان قدرتمندتر از هر احساسی است حتی ترس ، زمانی که همه چیز برایمان جهنم شده باشد مرکز قدرت ماست، مثل ریسمانی ست که به آن چنگ می زنیم و خودمان را نگه می داریم. ایمان یعنی امید به بهتر شدن. ایمان باعث میشود در میان درد و ترس معنای بالاتری پیدا کنیم و برای انتقال این باور و ایمان به دیگران میتوانیم یک راهنما و یک رهبر باشیم زیرا باور انسان ها اثر ویروسی دارد و گسترش می یابد.با قدرت ایمان است که میتوانی یقین و اطمینان را به محیط اطرافت منتقل کنی.
ما گونه مقاوم و سازگار هستیم
ما این قدرت را داریم که در هر شرایطی زندگی کنیم و با هر چیزی روبرو شویم و زندگیمان را در دست بگیریم و اداره کنیم. انسان همیشه ایمان داشته و خواهد داشت، این قدرت نسل بشر است که ما را منحصر بفرد و متفاوت از موجودات دیگر می کند و باعث می شود که ما برتر از موجودات دیگر باشیم. به این دلیل که میتوانیم رفتارمان را کنترل کنیم، آموزش ببینیم، تغییر کنیم، بهتر شویم، احساسمان را کنترل کنیم و می آموزیم که بهتر شویم، احساسمان را به یک قدرت درونی تبدیل کنیم. هر تغییر و بحران ما را تحت تاثیر قرار میدهد و سیل افکار و احساسات شدید و عدم اطمینان را به وجود می آورد با این حال ما انسان ها به مرور زمان با تغییر و موقعیتهای استرسزا سازگار می شویم تا حدودی به لطف تابآوری. هدیه زیبای انسان بودن این است که ما به عنوان یک گونه مقاوم و سازگار هستیم. (در مقاله های بعدی راجع به تاب آوری کسب و کار در شرایط بحران صحبت خواهیم کرد).
ما قدرت بهبود یافتن داریم
بسیاری از وقایع ناگوار ، دردناک و دشوار هستند اما به این معنی نیست که نتیجه زندگیمان را خراب کند. در بسیاری از مواقع می توانیم آنها را کنترل کنیم، اصلاح کنیم و با آنها رشد کنیم. این نقش انعطاف پذیری انسان است، ما قدرت بهبود یافتن داریم.
سقراط: زندگی بدون آزمایش ارزش زیستن ندارد
یک شکست یا بحران به این معنا نیست که ما تلاش خود را متوقف کنیم ادامه می دهیم و امیدواریم.موجودات دیگر این قدرت را ندارند حیوانات شکست را بیش از دو بار تجربه نمی کنند اما ما خوشبین هستیم شکست میخوریم ، دوباره بلند میشویم و سعی میکنیم.
کافی هست به برخی از موفق ترین شرکت های جهان امروز نگاه کنید بسیاری از بنیانگذاران و رهبران آنها قبل از موفقیت شکست بزرگی را تجربه کردند ، بارها و بارها.
یا به برخی روابط خوشحال و مستحکم بین زوج هایی که می شناسید دقت کنید، این احتمال وجود دارد که هر یک از آنها در گذشته در روابط شان شکست خوردند با چالشهایی روبرو شدند، اما آیا تسلیم شدند ؟ نه، آنها یاد گرفتند، سازگارشدند، رشد کردند و شروع کردند.
این تنها بحران نخواهد بود که جهان با آن روبرو شده و تنها بحران هم نخواهد بود که از بین میرود. تنها بحرانی نیست که چیزهایی راکه دوست داریم را از ما می گیرد یا فاصله ایجاد میکند. زیبایی ها و خوبی ها در خوشی و آسودگی شکل نگرفتند زندگی های زیبا در سختترین دوران شکل گرفتند و کسی به ما قول نداده که همیشه اوضاع به خوبی پیش برود.
ما در درون خود مهارتی داریم که می گوید مهم نیست چه اتفاقی در زندگی می افتد مهمتر از هر چیز این است که، من هستم هیچ مشکلی دائمی نیست زندگی هم درد و هم لذت است هم فرصت و هم چالش است هم تولد و هم مرگ است.
آسیب از ضربه دوم انتخاب ماست
یک روز بودا از شاگردانش می پرسد اگر یک تیر به سمت شما پرتاب شود و به شما برخورد کند درد دارد؟ و اگر تیر دوم از همان کمان به شما پرتاب شود آیا دردناک تر نیست؟
و توضیح میدهد در زندگی ضربه های زیادی به ما وارد می شود ضربه اول تحت کنترل ما نیست. اما اگر باز هم از آن سمت به ما آسیبی وارد شود انتخاب خودمان است و اینکه چقدر آسیب می بینیم بستگی به واکنش ما دارد.
این روزها همه اولین ضربه کرونا را تجربه می کنیم، محدودیت در سفر و تفریح ، رفت و آمد،کاهش درآمد و غیره . اما ضربه دوم – نگرانی از ابتلا به ویروس ، نگرانی در مورد پیامدهای مالی و سایر ترس ها، ساخته خود ما است. واکنش ما نسبت ضربه دوم زمینی را بارور میکند برای آسیب های بعدی.
بحران شبیه زمستان است،اینطور نیست؟
فکر میکنم که زندگی ما بسیار شبیه به فصل هاست و هر انسانی هر کدام از فصل ها را در زندگی تجربه می کند. یک فصل و یک زمان برای همه چیز وجود دارد نمی توانیم تصمیم بگیریم که چه فصلی برای ما مناسب است. این روزها مثل زمستان است، قبول دارید؟ همه در خانه مانده ایم و سعی میکنیم خودمان را از سرما حفظ کنیم و گرم بمانیم و برای بسیاری از افراد فصل زمستان فصل کسلکننده ایست..
آلبرکامو فیلسوف برنده جایزه نوبل که میگوید: در اوج زمستان آموختم تابستانی شکست ناپذیر درون آرمیده است.
هر بحرانی با شانس همراه است
زمستان دوام نمی آورد و بهار همیشه به دنبال زمستان می آید. مانند قرنها به زندگی عادی مان بر می گردیم اما آیا برای چالش های آینده آموزش دیده اید؟ آیا در زمستان برای بهار آماده می شوید؟ زمستان در خفا و خاموشی زمین و طبیعت را برای شکوفایی و ثمر دادن آماده می کنند. مثل یک برنده مدتی دیده نمی شود و خود را آماده می کند برای میوه ای به نام شانس. به گفته آرنولد پالمر: هرچه بیشتر تلاش کنی خوششانس تری . هر چقدر آماده تر باشی از فرصتها بهتر و بیشتر استفاده میکنی شانس خوب نصیب بازیکن خوب میشود.
در این فصل زمستان قصد دارید چه کاری انجام دهید؟ آیا می خواهید درست روی دست بگذارید؟ ترس های تان را بیشتر کنید؟ میخواهید ناراحت و غمگین باشید و دیگران را غمگین کنید؟ می توانید بر ورودی ذهنتان دروازه ای بزنید با ذهنتان ارتباط برقرار کنید و به هر فکری اجازه ورود ندهی. در برابر این چالش وبحران برخیز و باوری داشته باش که به تو قدرت می دهد.
با کجا ارتباط بگیریم؟
ارتباطات به دو دسته تقسیم می شوند ارتباط با بیرون و ارتباط با درون . صرف نظر از اتفاقات اطرافتان بخشی در درون شما وجود دارد که قوی است با درونتان ارتباط برقرار کنید و آن بخش را تشنه و گرسنه نگذارید. بخشی که در مقابل ترس غیرقابل، تحمل شهامت دارد .بخشی که در برابر بهانه های کوچک و بزرگ و زورگویی می ایستد. آن بخش را بیدار کن و با آن قسمت ارتباط برقرار کنید. قدمی بردارید تا به آنچه که برایش ساخته شده اید تبدیل شوید. آن بخش که تو به تنهایی می توانی روی آن کار کنی نیاز به دیگری نداری. این زمان شخصی و خصوصی شماست.
نتیجه گیری:
این زمان و فصل، فصل تمرین شماست. برای تمرین برای آمادگی برای آنچه پیش رو دارید. اگرسلامتی شما از آنچه که میخواهید کمتر است، بر روی بهبود آن تمرکز کنید. اگر روابط شما خوب نیست از این زمان، برای بهبود روابط تان با اطرافیان تان استفاده کنید. اگر صاحب شغل و کسب و کاری هستید زمانی را برای رشد و ارتقاء کسب و کار خودتان ، برای موفقیت در محیط جدید بگذارید. نقشه را تهیه کنید، برنامه ریزی کنید شروع کنید و ارتقا دهید. ضربه دوم – واکنش عاطفی و روانی،نگرانی و ترس های ما در برابر بحران ها – طبیعی و انسانی هستند. اما واقعیت این است که اینها غالباً با کوچک کردن و درهم ریختن ذهن و بستن چشمان ما از روی مسیر واقعی ، رنج های بیشتری را به ما وارد می کنند.
حرف آخر:
زمستان می رود اما شما سطح زندگی تان را بالاتر برده اید. از کسانی کمک بگیرید که میتوانند در این مسیر با شما باشند. مهم نیست چقدر زمان دارید می توانید روی خودتان کار کنید. وقت آن رسیده که از قدرت خود آگاه شوید به خودتان و دیگران یادآوری کنید که نژاد بشر مقاوم، انعطافپذیر و فراتر از تصور است. ایمان و یقین توانایی های ما را بیدار میکند بگذار این فصل ،فصل بحران تو را قویتر کند این را بدان نسل بشر همیشه وجود خواهد داشت با ایمان و علاقه و پر قدرت زندگی کن تا نیروهایی از اطراف به سمت تو و برای تو تلاش کنند. افکاری را برگزینید که به شما قدرت می دهند. قدرت در درون شماست.
و در نهایت خوشحال می شویم اگر نکته ای در ارتباط با این موضوع میدانید ، از طریق نظرات همین صفحه با دیگران به اشتراک بگذارید.
درباره مدیریت
من دکتر طاهره پیرجلی دانش اموخته رشته DBA (دکترای مدیریت راهبردی کسب و کار) مدرس و مشاور دوره های مدیریت کسب کار با بیش از 8 سال سابقه اموزش، مشاوره و سخنرانی در زمینه های مدیریت فردی، گروهی و سازمانی و همچنین همراهی با شرکت های بزرگ و سازمان متعددی داشته ام
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید